Vad är botox?

Inom kosmetiska och estetiska behandlingar har botox använts sedan 90-talet och har blivit ett allt mer vanligt behandlingssätt för att reducera linjer och rynkor i ansiktet. Det är ett väl beprövat läkemedel som även hjälper mot migrän, tandgnissling och svettningar.

För att motverka att muskeln drar ihop sig och bildar rynkor injiceras en liten mängd botox i huden för att blockera nervimpulser i utvalda ansiktsmuskler. På detta sätt blir hudens yta slätare och rynkor minskar.

En behandling av botulinumtoxin är lämplig om du har:

 • En markerad linje mellan ögonbrynen, den så kallade "argarynkan"
 • Du har ansiktsmuskulatur som orsakar "kråksparkar" vid ögonen och horisontella linjer i pannan.
 • Om du har olika typer av asymmetri i ansiktet
 • Rynkor kring munnen, hakan och halsen.
 • Du har en överläpp som slätas ut och nästintill försvinner då du ler. Behandlingen kallas Lip-Flip.
 • Tandgnissling/bruxism
 • Hyperhidros (svettning)

Hur fungerar behandlingen?

När musklerna slappnar av så slätas rynkorna ut. 

Med hjälp av botulintoxin förhindrar man sammandragning av ansiktsmusklerna som leder till rynkor.  Det är en säker behandling som gör att du ser utvilad och fräsch ut.

Själva behandlingen utförs av våran Leg. tandläkare Martin Larsson, som är auktoriserad och utbildad inom området. Själva injektionen görs med en väldigt fin, tunn nål. Det sticker till lite grann men går snabbt över. Behandlingen tar ca 10-15 min. 

Förväntat resultat

Efter ca 48h kan man börja se resultat men full effekt uppnås efter 10-15 dagar och verkar sedan i upp till 3-6 månader. En ny behandling kan då behövas för att underhålla resultatet. Hur länge resultatet håller i sig varierar ifrån person till person. 

Efter ca 2 veckor kallar vi tillbaka patienten för att se ifall önskat resultat har uppnåtts, om det behöver fyllas på någon stans görs detta då.

Det är viktigt att ha rimliga förväntningar utav sin botoxupplevelse. Botox kan inte ta bort redan befintliga rynkor och linjer i ansiktet. Medlet gör så att musklerna slappnar av och således förhindrar att linjer och rynkor skapas eller blir värre. Dock vet man att användning av botox under en längre tid ger slätare hud och kan därför användas i förebyggande syfte mot rynkor.

Man ser dock oftast en stor förbättring även om man redan har befintliga rynkor och linjer vid behandling av botox, men önskar man en än mer utslätad hy rekommenderas att komplettera sin behandling med fillers.


Biverkningar?

Det finns inga kända allergiska reaktioner mot botulinumtoxin. Men efter behandling kan det uppstå små blödningar (blåmärken) där man har injucerat medlet samt att man i vissa fall får huvudvärk men detta är övergående. Man kan även få det vi kallar ptos (sänkning av ögonlocket) men även det är övergående.

Förlorar man all mimik?

En bieffekt av Botox kan vara att man känner sig lite stel och tappar en del mimik, med detta är individuellt och beroende på vilka doser av Botox som man lägger. 

En erfaren behandlare kommer alltid att börja med mindre doser för att endast försvaga muskeln precis så mycket som behövs för att släta ut rynkorna men ändå behålla mimiken i ansiktet.

Detta är också en utav anledningarna till att vi önskar ett återbesök efter ca 2 veckor för att se om det eventuellt behöver kompletteras med mer botox.

Att tänka på efter din behandling

För att få bästa resultat utav din behandling:

 • Inte röra området som blivit behandlat på 4 h
 • Ingen träning eller fysisk aktivitet på 3 dagar
 • Ej duscha eller bada varmt på 24 h
 • Inte använda produkter som innehåller AHA, BHA, PHA-syror, retinoider eller bensoylperoxid på 3 dagar
 • Inte sova på mage på 3 dagar 
 • Inte basta på 1 vecka
 • Att inte utsätta sig för UV-ljus på 1 vecka
 • Inte massera, skrubba eller peela området på 3 veckor
 • Inte använda brun-utan-sol på 2 dagar


Vad är Fillers?

En behandling som ger ett omedelbart resultat.

Det är en volymgivade injektionsbehandling som är baserad på hyaloronsyra som används för att släta ut rynkor, bygga upp förlorad volym, läppförstoring och även för att behandla ärr och föryngra huden.

Vanliga områden som behandlas med fillers är ansikte, hals och händer. Resultatet ger ett fylligare, slätare och mer ungdomligt utseende.

En behandling av fillers är lämplig om du:

 • har djupa eller markerade linjer runt ögonen, ögonbrynen eller munnen
 • önskar mer volym i områden som kind, käklinje eller läpp
 • har ärr eller insjunkna områden orsakade av till exempel acne eller andra hudbesvär

Hur går behandlingen till?

Vi jobbar med märkena Belotero, Restylane och Juvederm som är baserat på ämnet hyaloronsyra som ger ett omedelbart och icke permanent resultat. Hyaluronsyran i t.ex. Restylane liknar den som finns naturligt i människokroppen och den bryts successivt ned över tid, det är ett gélliknande preparat som återfuktar och ger volym.

Injektionerna används ofta när man önskar göra sin läppar fylligare eller släta ut befintliga rynkor runt ögon, i pannan eller runt munnen. T.ex. i nasolabialvecket, det man kan kalla för "sura mungipor".

Resultatet ses omedelbart och håller i sig mellan 4-12 månader då ämnet naturligt bryts ner av kroppen. Hur länge effekten kvarstår beror på individuella faktorer så som ålder och livsstil men även behandlingsområde.

Är du intresserad av att genomföra en behandling med fillers bokar du en kostnadsfri konsultationstid med oss där Tandläkare Martin Larsson går igenom förutsättningarna samt bästa behandling för just dig.


Biverkningar?

Det kan uppstå svullnad, blåmärken, rodnad, smärta och ömhet i det behandlade området. Dessa är de vanligaste biverkningarna vilka vanligtvis försvinner inom en vecka. 


Att tänka på efter din behandling

 • Svullnad kan uppstå precis efter injektionen, men lägger sig snabbt.
 • Det tar ca 4-8 timmar innan de små osynliga märkena efter injektionsnålen stängt sig helt. Håll området rent och ta eller pilla inte utan att ha tvättat händerna noga innan.
 • Använd inte make-up i området på 12 timmar.
 • Undvik bastu, solarium och träning första dygnet.
 • Det finns risk för att du får blåmärken. De försvinner ofta på 4 - 6 dagar och går för det mesta att sminka över. 
 • Ha realistiska förväntningar. Det går att omforma läppar till viss del och skapa konturer och volym i ansiktet men den ursprungliga anatomin sätter begränsningar.
 • Efter ett tag kan det kännas som att resultatet har försvunnit helt. Titta gärna på före- och efterbilder. Förmodligen är det fortfarande en hel del filler kvar men den initiala svullnaden har lagt sig och en del hyaluronsyra har omsatts av kroppen. 

Är det något mer du undrar över eller önskar svar på så hör av dig till oss